Кратка статистика

Днес: 22-04-2019
Регистрирани брокери: 280
Общ брой оферти: 1044
За продан: 971
Под наем: 41
На изплащане: 0
Търся да закупя: 14
Замяна на имот: 1
Уникални Посещения: 1831211

Валутни курсове

Подробно търсене


Подреди имотите по:

Спонсори

ПОДОБНА ИНФОРМАЦИЯ

По ID номер в базата
powered_by.png, 1 kB
Форум Imoti-Bulgaria.com
Добре дошли, Гост
Моля Вход или Регистриране.    Загубена парола?
Ново начало или нова криза? (1 прочитания) (1) Гости
Общ форум
Върви най-отдолу Отговори Превилегии: 0
TOPIC: Ново начало или нова криза?
#43
marinandreev (Admin)
Admin
Posts: 18
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Ново начало или нова криза? 8 Години, 11 Месеци преди  
В края на април и началото на май тази година европейската валута се срина до най-ниските си нива от година насам. Покрай него се понижиха и куровете на британската лира и норвежката крона, както и всички валути обвързани с евро.
Проведе се и среща на която да се обсъди стабилността на паричната система в Европа. На тази среща бяха очертани по-важните причини за този рязък спад в курса на европейската валута:
На първо място следва да се отбележи катастрофалното състояние на гръцките финанси, довели до незбежното понижаване на кредитния рейтинг на страната. Следва да се отбележи, че Гърция не е единствената страна в еврозоната с понижен рейтинг, Португалия например съща беше класифицирана като страна в риск. Макар и не единствена Гърция обаче си остава пример за останалите европейски държави какво не трябва да се прави. Бюджетния дефицит надхвърли 13%, което е исторически максимум за държава от ЕС. Нива над 5% се считат за опасни, а прагът за влизане в еврозоната е 3% бюджетен дефицит.
Негативно влияние оказаха и спекулациите на световните фондови борси. Шведския министър на финансите дори призова за по-строги мерки за контрол над спекулантите на борсите, които след сполетялата ни финансова криза изглеждат все по-основателни. На фондовите борси вече всеки може да търгува през интернет, а финансовите посредници се интересуват единствено от собствената си печалба /което разбира се е нормално/. Някой от инструментите на финасовите пазари са критикувани още от 1929г. На практика Вие можете да търгувате на бирсата със средства които не притежавате и които вашият инвестиционен посредник Ви заема. Това е т.нар търговия с “марджини”, посредствум която със 100 долара Вие закупувате финансови инструменти за 2000 долара /5% марж/, също така можете да играете на шорт позиция, като по този начин Вие продавате валута която не притежавате. Така когато се появиха предпоставки за пад в курса на еврото, породени от кризата в Фърция и загубите на авиационната индустрия, всички започнаха са играят срещу европейските валути, което допълнително доведе до срив в курса /нормално – когато всички продават един актив, цената му пада/.
Всичко това добави към вулканичната пепел от Ейяфятлйокутл нови тъмни облаци. Този път може да се приземят не само самолетите а цялата икономика, и вместо ново начало след кризата да имаме нова криза. И ако за останалите държави в ЕС опасността за сега не е толкова голяма то за редица държави в това число и България, положението не е розово.
Макар ситуацията да е много различна от тази в Гърция през първото тримесечие на 2010г. цените се покачиха с 2%, а икономиката продължи даа се свива. Това означава, че сме в период на стагфлация, за сега този факт е по-скоро само за отбелязване, но не бива да се подценява опасността, тъй като както ще прочетете във всеки учебник по икономика стагфлацията е много опасно явление, което може да доведе до задълбочаване на икономическата криза.
Не бива обаче да се забравя, че най-голямата опасност за българската икономика не идва от вън. Ако собственото ни правителство не съумее да ни изведе от тежкото положение, може да разберем “от първа ръка” как се чувстват южните ни съсседи.
 
 
Последна редакция: 2010/05/14 17:46 От marinandreev.
  The administrator has disabled public write access.
Върви най-отгоре Отговори
Създадено от FireBoardget the latest posts directly to your desktop

Брокери и частни лица


Забравена парола

Анкета

Как процедирате когато искате да закупите имот?
 
© 2019 Недвижими Имоти в България, Продава, Купува, Под наем, Цени.
Подръжка avalonbg.com